Matti T Rajala
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
25.11.2021

Oppivelvollisuuden laajentaminen on panostusta yhteiseen tulevaisuuteen.

Me olemme jälleen tasa-arvoistamassa yhteiskuntaamme lisää. Suomi on monessa asiassa ollut aina edelläkävijänä, naisten äänioikeus, julkinen verorahoilla kustannettava terveydenhuolto ja maksuton opiskelu. Nyt kun oppivelvollisuus laajenee niin samalla toisen asteen oppimateriaalit tulevat maksuttomiksi sen kalenterivuoden loppuun kun nuori täyttää 20 vuotta. Tämä jos jokin laittaa kaikki nuoret samalle viivalle…

Me olemme jälleen tasa-arvoistamassa yhteiskuntaamme lisää.

Suomi on monessa asiassa ollut aina edelläkävijänä, naisten äänioikeus, julkinen verorahoilla kustannettava terveydenhuolto ja maksuton opiskelu.

Nyt kun oppivelvollisuus laajenee niin samalla toisen asteen oppimateriaalit tulevat maksuttomiksi sen kalenterivuoden loppuun kun nuori täyttää 20 vuotta. Tämä jos jokin laittaa kaikki nuoret samalle viivalle riippumatta heidän huoltajiensa lompakon paksuudesta.

 Myös pitää muistaa se että kaikki panostus lapsiin ja nuoriin on panostusta meidän yhteiseen tulevaisuuteen. Mahdollisuus opiskeluun on mahdollisuus työllistymiseen. Tämä myös vähentää eriarvoistumista ja syrjäytymistä. Myös jotkut tahot ovat tätä kritisoineet koska tämä maksaa. Tähän vastaan että tämä rahasumma mikä tähän tullaan vuosissa käyttämään on pieni verrattuna siihen mitä tämä tulee joskus takaisin tuottamaan, kun kaikilla nuorilla ja lapsilla on mahdollisuus samanlaiseen tasapuoliseen opetukseen. Tämä myös vähentää perheiden taakkaa kun ei tarvitse olla miettimässä miten me pystymme kustantamaan kirjat ym. lapselle tai pyydämmekö me valitsemaan toisin kun ei ole varaa, vai joutuuko nuori ottamaan lainaa opiskelua varten.

Meillä Pöytyällä on ollut jo hetken aikaa käytössä maksuton oppimateriaali kirjasto lukion oppilaille ja olemme täten lähteneet jo tähän tielle kun annamme kaikille samat mahdollisuudet opiskella Elisenvaaran lukiossa, mutta nyt  tämä maksuttomuus tullaan toteuttamaan valtakunnallisesti. Me tarvitsemme enemmissä määrin juuri tällaista ajattelutapaa. Miten ennaltaehkäistä syrjäytymistä, sairastumista ja miten kaikilla on samat mahdollisuudet elämässään.

Yhdessä eteenpäin kohti oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.

Takaisin etusivulle